Busreisje naar Dussen 16-02-2019.

 Met het mooiste weer startte de toeristische reis met een ‘ere rondje’ over de gerenoveerde rotonde op de Groene Kruisweg, om verder voorbij Rhoon de polder in te rijden. Het is beslist leuk om zo naar Barendrecht te rijden om daar de Heinenoord tunnel te bereiken. Na het passeren van het Hellegats plein reden we via Willemsstad weer de polder in op weg naar Ter Heijden. Een interessant gebied waar we tenslotte via N 283 overlangs de rijksweg A16 kruisten, alsmede NS spoorlijn en Hoge snelheidslijn. Rond 12 uur bereikten we Ter Heijden en stopten bij het restaurant TCV De SCHRANSERS. We konden gelijk aan tafel voor het bestelde Stampottenbuffet, bestaande uit boerenkool of zuurkool met spek en worst. Zag er heerlijk uit en we hebben de naam Schranders eer gedaan. Alle schalen werden tot de laatste kruimel opgemaakt.

Wederom ingestapt voor een rit via Geertruidenberg, dus langs de bekende centrale en het kolossale verdeelstation voor de hoog spanning installatie.

Rond 14.00 uur bereikten we het dorp Dussen met het bedrijf ” AMBACHTEELIJKE KLOMPENMAKERIJ”.

DEN DEKKER, 1871 voorheen  P.H. van Gennip.    

 Gezeten in de werkplaats op 3 rijen stoelen keken we met verbazing naar de enorme hoeveelheid klompen die in lange lijnen aan het houten plafond hingen. De eigenaar vertelde uitgebreid over het ontstaan en de bewerking in het bedrijf. Om een indruk te krijgen over het gewicht van een blok hout waaruit een klomp ontstaat, liet hij rondgaan, gevolgd door een gemaakte klomp.  Vervolgens plaatste hij dat blok in een machine en liet ons zien hoe dit blok veranderde in een klompvorm. Een 2e bewerking liet ons zien hoe deze klomp van binnen wordt uitgeboord. De truc is dat beide machines worden aangestuurd door een mal die wordt afgetast. De beitel of boor volgt die aftasting nauwkeurig. Verbazend knap bedacht en het werkt in een hoog tempo.

Wat hier aan vooraf gaat is het zware werk. Buiten ligt een grote partij zware, dikke boomstammen.  Deze worden in exact afgemeten stukken doorgezaagd  en uit deze ontstane en loodzware schijven  worden de  

genoemde blokken gezaagd. Die zagerij is dus de basis van alles.

 Na een heerlijk kop koffie met gebak begon de terugreis en kwamen we precies 17.00 uur aan bij het Metro   station.  Iedereen overtuigd van een zeer geslaagde dag.    

 

Leen Maijstre.