Tetteroo en pluim

Zondagochtend bijeenkomst 04 November 2018.

Gerrit Don opende de bijeenkomst met een hartelijk welkom en vervolgens met enkele mededelingen. Bestuurslid Mevr. Wil Mensink, ledenadministratie, zegt haar functie op. Verder het geplande busreisje naar Hillegom gaat jammer genoeg niet door, weinig animo. Gevraagd naar vervangend bestuurslid voor de functie van Wil Mensink. (aanmelders opstellen in rijen van drie!, (maar dit terzijde). Verder gaf hij het woord aan de Heer H.P. Tetteroo voor zijn voordracht Dialecten en streektaal van Delfland, als mede ABN vertaald Algemeen Beschaafd Nederlands.

Hij stelde zich uitvoerig voor vanaf zijn jongste tijd met opleiding tot leraar Nederlands tbv. voortgezet en hoger onderwijs. Geanimeerd vertelde hij hoe door deze studie zijn belangstelling is ontstaan dialecten en spreektalen te verzamelen en in boek vorm uit te geven.  Door regelmatig vragen te stellen aan zijn gehoor ontstond  een gezellige stemming en bleef er aandacht voor zijn betoog.

Na een pauze bracht hij nog enkele passages uit zijn boeken in de spreektaal van Delfland uit de jaren omstreeks 1920, alsmede een fantasie verhaal tussen een boer en zijn knecht over een sloothaak om de sloot schoon te maken. Maar die had er niet zoveel zin in en de discussie in dialect kwam amusant over. Zijn boekjes waren te koop voor 10 en 15 euro. 

Hierna kwam een afvaardiging van de PvdA langs om ons de “De pluim van de Arbeid” uit te reiken. Eva Waasdorp had Seniorenbelang Nissewaard opgegeven als vereniging die actief is voor ouderen. Zij mocht de prijs in ontvangst nemen.

Leen Maijstre