Rob de Jong 4-2-18

Zondagochtend bijeenkomst 04-02-2018.

Met een redelijk gevulde zaal werden we hartelijk welkom geheten door Charles Schaap.

Na enkele mededelingen dat er nog zwemverten over waren voor het boottochtje van 17 februari   nam de heer Rob de Jong het gesprek over en startte de diapresentatie.

            Hebben ze daar dan literatuur?

Het 1e deel betrof een overzicht van vele schrijvers, dichters en/of bestuursleden uit vroeger tijden in Brielle en omgeving, als mede Goeree Overflakkee.

In een rad tempo vertelde, of las hij gedichten en schrijfsels voor, ondersteund door zijn vrouw, via dia projectie. Het meeste werd verteld over de historie van Brielle met de vele massale gevechten die daar ooit hebben plaatsgevonden. Vele mooie foto’s werden ons getoond.

 Het 2e gedeelte betrof gedichten en schrijfsels over West- en Oostvoorne, Rockanje en het eiland Putten.

Helaas was de geluidsinstallatie voor de meesten onder deze bejaarde toehoorders onverstaanbaar en/ of onbegrijpelijk. Het tempo lag echt veel te hoog om te kunnen lezen wat de projector aangaf. Om 11.15 uur stopte de voorstelling en konden we nog hier en daar een praatje maken.

Die bijeenkomsten zijn altijd wel genoeglijk en gezellig.

 NB.

Op een gegeven moment zagen we de naam Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam, voor bij komen. Aangezien hij ook afkomstig is uit deze regio is het onbegrijpelijk dat Rob hier niet verder op in ging. Jammer. Daarom onderstaand de gegevens van Jules Deelder over zijn langste gedicht ter wereld, geschreven voor zijn dochter Ari.

 Een met tegels gemetseld gedicht, met een lengte van 900 meter, op 20 mtr diepte, in de fietsbuis van de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas, tussen Pernis en Vlaardingen. De regels achterelkaar geschreven.

 Lieve Ari / wees niet bang / De wereld is rond / en dat istie allang / De mensen zijn goed / de mensen zijn slecht / Maar ze gaan allen / dezelfde weg / Hoe langer je leeft / hoe korter het duurt / Je komt uit het water / en gaat door het vuur / Daarom lieve Ari / wees niet bang / De wereld draait rond  / en dat doettie nog lang. 

zie Google: Jules Deelder/ Benelux tunnel

 

Leen Maijstré