Reisje Barneveld 4 mei 2017

Ditmaal stond een kolossale,rode bus van de Jong Tours al te wachten op de vele dames en enkele heren van de bejaardenclub Seniorenbelang Nissewaard.

Na een vlotte reis via de mooie route door de Alblasserwaard,richting Utrecht verlieten wij de A12 bij Bunnik de snelweg. Met wat omwegen in het bekende kastelengebied,linksaf bij Cothen en via Doorn, bereikten wij de brasserij "Het Bosch" in Woudenberg voor een korte koffie stop, met een uitstekend gebakje.

 

Het is altijd een heel gedoe voor de chauffeur om al die rollators in en uit te laden. Maar hij deed het met plezier en ontving later hiervoor een leuke fooi.

 Vervolgens reden we via Scherpenzeel en min of meer langs de Veluwse heuvelrug in noordelijke richting en genoten prachtige, welvarende omgeving tot aan Barneveld. De locatie waar we verwacht werden was het enige en echte BORDUURWERK Museum(het losse steekje) in de wereld. Met een zware touringcar is dat alleen te bereiken door 100 meter achteruitrijden in de smalle Bijenstraat. Het museum is gevestigd in een pand waarvan de omgeving is gebouwd in een tijd dat autobussen nog niet bestonden. Maar dit terzijde.

We werden hartelijk ontvangen door de ontwerper van het museum en het hele gezelschap zat ingehouden adem naar zijn betoog te luisteren, voorzien van dia projectie, over BORDUREN!!

 In alle kamers en ook op alle muren waren grote of kleine ingelijste borduurwerken tentoongesteld,opgehangen of neergezet, met bij elkaar een totale hoeveelheid artikelen van 1800 stuks. Een rest is elders opgeslagen.

 Onder artikelen wordt meegerekend het Friesche houtsnijwerk dat bovendien op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is geplaatst.

In een vrij grote ruimte met allerlei houtsnijwerken hebben we onze ogen uitgekeken. Het is allemaal verzameld door schenkingen uit erfenissen en/of aankopen voor een prikkie uit kringloopwinkels of markten. Het is niet in een paar woorden uit te leggen wat er allemaal te zien en te bewonderen was.

Toen ik voor al dat miniatuurgoed stond, dacht ik aan onze onlangs overleden voorzitter. Als hij dit nog had kunnen meemaken. Het was zijn hobby, het maken van miniaturen.

Vele kamers waren ingericht naar bepaalde thema's, ga zelf eens kijken het is echt de moeite waard. Je komt in een andere wereld.

 

De thuisreis verliep via dezelfde weg terug en we waren voor zessen weer in Spijkenisse.

Leen Maijstré.