Busreisje naar Cothen 29-07-2017.

 

Met een zucht van verbazing vroeg Eva waarom ik zo laat bij de instapplaats arriveerde. Tot mijn niet geringe verbazing zaten alle deelnemers al in de bus en waren ook alle rollators al ingeladen. 

Goede morgen medereizigers, zei ik bij het instappen, dames en heren zeggen mag blijkbaar niet meer tegenwoordig, maar dit terzijde.  Kort hierna startte de chauffeur zijn reis naar het Kersenmuseum in Cothen. Een rit van 80 km vertelde hij, we rijden via Hoogvliet, Beneluxtunnel en verder over de A12 richting Utrecht.  Na een uur bereikten we de Afslag Bunnik en arriveerden op koffietijd bij Landwinkel en Schenkerij ‘De Kersenhut’ in gemeente Cothen gelegen in het hart van de ‘Kromme Rijnstreek’. In de Schenkerij stond de koffie met een heerlijk huisgemaakt gebakje klaar.

Een reisgids heette ons hartelijk welkom en vertelde over het Fruitteeltbedrijf van Theo en Martine Vennooy. Een fruitbedrijf van 38 Hectare grond met een groot assortiment appels, peren, kersen en pruimen.

Hierna werden we met groepen van 20 koppen door alle kamers van het beslist zeer interessante kersenmuseum geleid. Zelfs in een kleine filmzaal kregen we een indruk wat het werken in een teeltbedrijf betekent. De rondgang eindigde met een veiling spel.   

Uit de een historische afmijnzaal in Wijk bij Duurstede zijn de veilingklok, de bankjes en het tegeltableau behouden gebleven en geinstalleerd in het museum. Hierdoor is het nu mogelijk met een veilingspel uw handelsgeest te testen.  We zaten met deze groep in de genummerde bankjes, zodat je met een druk op de knop de wijzer van de klok kon stoppen op het meest geschikte moment van aankoop voor een aangegeven partij fruit. Ben je te vroeg dan koop je te duur en ben je te laat dan gaat de koop naar een ander.   

Er zijn 6 van dergelijke ronden en dan zie je geprojecteerd de koopresultaten.

Als de wijzer 1 keer rond gaat zonder onderbreking dan is de partij doorgedraaid.

 

Een wandeling door de boomgaard hebben we helaas niet kunnen doen door stromende regen. 

Daarom konden we de vele streekproducten bekijken of kopen in de Landwinkel. Er was van alles.

In het bijzonder een kilo kersen. Dat soort vindt je niet bij AH. 

 

Na een lichte lunch maakten we met een gids een rondreis van een uur door de prachtige Kromme Rijnstreek. We reden langs omvangrijke overdekte percelen met fruitbomen. In de toekomst kunnen werkzaamheden daar grotendeels met robots worden uitgevoerd. Wat de gids ons allemaal in dat uur liet zien en vertelde is met geen mogelijk meer na te vetellen. We hebben echt genoten van deze gezellige rit waarbij we zelfs nog in Wijk bij Duurstede terecht kwamen, alsmede langs het bekende schutsluis complex in het Amsterdam- Rijnkanaal.      

 

Op de terugweg naar huis besloten Eva en de chauffeur naar Giesenburg te rijden voor een bezoek aan een soort Winkel van Sinkel, waar van alles te koop is. We hadden nog een uurtje over om eens rond te kijken en een consumpsie te kopen.

Maar toen was de koek op en gingen we huiswaarts. Alle rollators weer de bus in, wat een gedoe allemaal. Maar op de afgesproken tijd waren we wel weer terug in Spijkenisse.

Al met al, ondanks de vele regenbuien, werd het voor allen een gewaardeerd dagje uit.  

 

Leen Maijstre