Harskamp Passiflora

Busreis naar Passiflorahoeve Harskamp 23-09-2017.

 Met het precies minimale aantal deelnemers (45) van Senioren Belang Nissewaard vertrokken we vanaf Centraal busstation met een fors uitgevallen touringcar van De Jong Tours naar Harskamp op de Veluwe. Op weg naar de Botlektunnel zagen we al op de Hartelbrug een dichte mistbank opkomen. Dat zag er niet best uit, maar toen we bij Hoogvliet waren klaarde het op en hadden we het mooiste nazomerweer, waar we de rest van de dag van genoten hebben.

Het eerste doel van de reis was een koffiepauze in Montfoort, dat we bereikten via de rijksweg A12. Bij afslag Nieuwerbrug reden we de polder in naar het stadje Oude Water aan de Hollandse IJssel en vervolgens naar Montfoort met restaurant ‘De Heeren van Montfoort’.  Koffie met tompoes stond klaar en werd zeer gewaardeerd.

 

Het tweede doel was een lange rit naar Harskamp op de Veluwe. Gedeeltelijk via de rijksweg A12 tot aan afslag Maarn, richting Woudenberg en binnendoor via N224 Scherpenzeel naar Ede.  Daarna langs de bosrijke Edese Heide richting Otterloo naar Harskamp. Daar bereikten we Partycentrum ‘De Molen’ voor de lunch. We kregen 45 minuten tijd, want het reisdoel lag nog een aantal kilometers verderop. Dus nog een keer instappen voor het laatste stuk, wat voor de chauffeur niet zo gemakkelijk was door de smalle weg en krappe bochten. Zo arriveerden we dus bij de Passiflorahoeve. Gelegen aan de Oud Willingerweg 1.

Al gauw verspreidde het gezelschap zich in de verschillende Europese- en tropische vlindertuinen of bijbehorende kwekerijen. Overal fladderden allerlei vlinders om je heen en probeerden velen die te fotograferen.  Je moest ze wel eerst even aan het lachen maken voordat ze een moment stil zaten.

Ineens stonden we ergens voor een poppenkast, maar de Jan Klaassens en de Katrijntjes hingen aan bamboestokjes te wachten tot ze aan de beurt zijn om vlinder te worden.  

In de kwekerij stonden enkele rijen met rondom glas afgesloten cabines gevuld met tropische planten voor het opgroeien van rupsen en poppen tot vlinder. Dat alles in tropische temperatuur.

Het bezoek aan deze bijzondere hoeve was beslist de moeite waard. Tegen vieren stapten we weer in de bus voor de terugreis tot voorbij Ede, waar we op rijksweg A12 kwamen. Met nog 1½ uur rijden waren we terug in Spijkenisse.

Bij elkaar genomen een erg gezellig uitstapje met dank aan Eva. 

PS

Wie wat meer wil lezen zie www.passiflorahoeve.nl

 

Leen Maijstré.